Γιατί να μάθει τα σχήματα και τα χρώματα;

Η αναγνώριση των χρωμάτων και των σχημάτων αποτελεί τη βάση για να αναπτύξει και άλλες δεξιότητες

Από τα πρώτα πράγματα που θα μάθετε στο μικρό σας πριν ακόμα πάει στο νηπιαγωγείο είναι τα σχήματα και τα χρώματα. Ωστόσο αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί του είναι χρήσιμη αυτή η γνώση και αν αποτελεί εφόδιο για να αναπτύξει άλλες δεξιότητες στο μέλλον; Υπάρχουν 5 σπουδαίοι λόγοι που δείχνουν το πόσο χρήσιμη γνώση είναι η αναγνώριση των σχημάτων και των χρωμάτων στην προσχολική ηλικία.

Λεκτική επικοινωνία.Μπορεί να εντοπίσει τις διαφορές στα σχήματα σε μικρή ηλικία, αλλά χρειάζεται να διδαχθεί και τα ονόματα κάθε σχήματος. Στα χρώματα θα συναντήσετε μεγαλύτερες δυσκολίες μιας και υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις που έχουν την ίδια ονομασία. Μαθαίνοντας τα χρώματα και τα σχήματα του δίνετε τα εφόδια να επικοινωνεί αποτελεσματικά, να εκφράζεται καλύτερα και πιο συγκεκριμένα και να κατανοεί απλές οδηγίες (π.χ. πιάσε την κούκλα που είναι στην κόκκινη καρέκλα).

Λογικές και μαθηματικές δεξιότητες. Ένας από τους λόγους για να μάθει τα σχήματα είναι να εξασκηθεί στη γεωμετρία. Και πού ακριβώς θα του χρησιμεύσει στην καθημερινή ζωή; Θα το βοηθήσει να κατανοήσει γιατί λόγου χάρη ο πύργος από τα τουβλάκια που φτιάχνει δεν είναι σταθερός ή πώς θα βάλει τα πράγματά του στην βαλίτσα του για να χωρέσουν όταν ετοιμάζεται για τη διανυκτέρευση στο σπίτι ενός φίλου. Για να καταφέρει τα παραπάνω θα πρέπει να ξέρει πώς είναι τα σχήματα και πώς να τα μεταχειρίζεται καταρχήν στο μυαλό του και έπειτα στην πράξη. Σημαντικό είναι επίσης να ομαδοποιεί διάφορα αντικείμενα καθώς αυτή η ικανότητα είναι βασική για να αναπτύξει αναλυτική σκέψη και να λύνει προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Το χρώμα και το σχήμα είναι απλά χαρακτηριστικά με βάση τα οποία μπορεί να ξεχωρίσει τα αντικείμενα.

Γραφή και ανάγνωση. Η αναγνώριση των σχημάτων θα το βοηθήσει στη γραφή και στην ανάγνωση αφού τα γράμματα δεν είναι παρά πιο περίπλοκα σχήματα ή ο συνδυασμός απλών σχημάτων. Με τον ίδιο τρόπο που έχει μάθει να αναγνωρίζει τον κύκλο και το τετράγωνο, έτσι θα αναγνωρίζει και τα γράμματα βασισμένα στο σχήμα τους.Παράλληλα ο σχηματισμός ενός κύκλου ή ενός τριγώνου στο χαρτί είναι το πρώτο βήμα για να εξασκηθεί στη γραφή.  

Δημιουργικήέκφραση.Η δημιουργία είναι ένας τρόπος για να εκφραστεί. Επομένως η γνώση των σχημάτων και των χρωμάτων θα του δώσουν τη δυνατότητα να αποτυπώσει στο χαρτί αυτό που φαντάζεται ενώ τα χρώματα θα το βοηθήσουν να εκφράσει τα συναισθήματά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κόκκινο που χρησιμοποιείται για να εκφράσει τον θυμό.

Νέες προοπτικές.Μαθαίνοντάς του ότι τα σχήματα δεν υπάρχουν μόνο στο χαρτί αλλά και στα καθημερινά αντικείμενα, του δίνετε τη δυνατότητα να δει με νέα προοπτική τον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα τα πλακάκια της κουζίνας μπορούν να μετατραπούν σε χρωματιστά τετράγωνα και το φωτιστικό του δωματίου σε έναν «ιπτάμενο» κύκλο.

πηγή:http://www.happyparenting.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.