Ωφελεί ή βλάπτει η χρήση Η/Υ στην προσχολική ηλικία;

Κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να μην μαθαίνει πράγματα, που αργότερα στη ζωή του θα του είναι χρήσιμα. Κανένας δεν αντιδρά, όταν στο νηπιαγωγείο κιόλας το παιδί μαθαίνει λέξεις σε μία άλλη γλώσσα, πέραν της μητρικής του. Ίσως από τις πιο απαραίτητες γνώσεις πλέον είναι και εκείνη της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Εδώ, όμως, τίθεται ένα ερώτημα. Είναι υγιές για ένα παιδί προσχολικής ηλικείας να κάθεται μπροστά στην οθόνη ενός computer; Και πώς μπορεί ένας γονιός να αποφασίσει πόση ώρα μπορεί να περνά το παιδί στον υπολογιστή του;

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ
Υπάρχουν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, τα παιδιά, που χρησιμοποιούν υπολογιστές από μικρή ηλικία, έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Σε πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά υπάρχουν μαθήματα πληροφορικής, οπότε τα παιδιά, που ήδη είναι εξοικειωμένα με τους υπολογιστές, δυσκολεύονται λιγότερο ή είναι ένα βήμα πιο μπροστά.

Εάν η ενασχόλησή τους στο σπίτι είναι με εκπαιδευτικά προγράμματα, τότε πολλές λέξεις, πολλοί αριθμοί, τους εντυπώνονται καλύτερα, καθώς έχουν και τη δύναμη της εικόνας. Λαμβάνουν δηλαδή τα νέα δεδομένα με δύο αισθήσεις, ακοή και όραση, αλλά τους κινείται και πιο πολύ το ενδιαφέρον, καθώς οι υπολογιστές έχουν και διαδραστικότητα.

Μερίδα επιστημόνων αναφέρει στα θετικά:
- Εισαγωγή στη χρήση υπολογιστών

- Αναπτύσσει τη λογική

- Ενισχύει αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό

- Αναπτύσσει μνήμη και συνδυασμό χεριού-ματιού

Το καλύτερο βέβαια, λένε, είναι, όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές παρέα με τους γονείς τους. Έτσι και δεν απομονώνονται, αλλά και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να τους κάνουν… μάθημα.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Πολλοί επιστήμονες, όμως, ανησυχούν για την υγεία των παιδιών προσχολικής ηλικίας, που χρησιμοποιούν υπολογιστές. Και όταν μιλάμε για υγεία, αναφερόμαστε και στη σωματική ανάπτυξή τους.

Μύες και κόκκαλα ακόμα ανπτύσσονται και μία καθιστική ζωή μπροστά σε ένα υπολογιστή, λένε, ουσιαστικά φρενάρει αυτήν τη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απομονώσει το παιδί από τον πραγματικό κόσμο.

Γι’αυτό συνιστούν μέτρο στη χρήση των υπολογιστών. Όχι μόνο στον χρόνο, αλλά σίγουρα να μην αποτελεί τη μοναδική δραστηριότητα τών παιδιών.

πηγη:http://www.mother.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments are closed.